Нездоля Александр Иванович
Главная » 2011 » Ноябрь » 28 » Погляд у глибини історії
02:37
Погляд у глибини історії

28 жовтня 2011

ПОДІЯ. Відбулася презентація нової книжки члена Національної спілки журналістів України, генерал-майора СБУ Олександра Нездолі, який  добре відомий українському і зарубіжному читачеві як автор цікавих і змістовних книжок про діяльність спецслужб і проблеми демократії.

У своїй новій монументальній праці «Спецслужби і влада України» автор першим в країні досліджує взаємини спецслужб і влади, починаючи зі створення ВУЧК і до нашого часу. У книзі використовуються маловідомі факти, що ще недавно значилися під грифом «секретно». Даючи неоднозначні оцінки драматичним подіям, Олександр Нездоля відверто викладає свої роздуми про тернистий шлях держави від тоталітаризму до демократії, про те, що корені багатьох сучасних проблем законності в Україні приховуються у минулому.

Це об’єктивна розповідь про діяльність партійних керівників і спецслужб, про поворотні події в житті України від перших днів утворення радянської влади до провалу ГКЧП і ліквідації СРСР.

Автор уболіває, щоб весь досвід ефективної роботи спецслужб не канув у Лету або не був знищений перами «придворних» істориків, щоб секрети оперативної майстерності, кращий досвід професіоналів минулого було  збережено для безпеки нащадків.

Серед багатьох розділів книжки, що має  понад 800 сторінок, як на мене, привертає увагу «КДБ в Чорнобильській катастрофі». Ця найбільша техногенна катастрофа у світі залишила невиліковні рани та потребує ретельного аналізу подій, що відбувались до аварії та після неї.

Книжку можна читати як  захоплюючий детектив,  проте, і  насамперед, це правдива, хвилююча  розповідь про події сучасної історії, про події, які  близькі представникам старшого покоління й цікаві для молоді.

Безумовно, таку книгу спромоглася написати тільки смілива, талановита людина, яка глибоко знає  матеріал. 

Юрій СЄДИХ,
академік,
доктор філософії,
учасник ліквідації наслідків
аварії на ЧАЕС


Категория: СМИ | Просмотров: 2489 | Добавил: Admin | Рейтинг: 0.0/0