Нездоля Александр Иванович
Главная » 2006 » Февраль » 10 » Про генерала, який пише книги
23:26
Про генерала, який пише книги
Сьогодні чимало "великих українців" вважають за необхідне продемонструвати широкому загалу свої літературні здібності, аби довести таким чином причетність до еліти нації. Слово "великі" у даному контексті означає не зріст і не внесок у духовну скарбницю людства, а лише наявність великої власної скарбниці - купи грошей. "Творчий метод" цих генералів від бізнесу чи політики відомий: журналіст або письменник, чиє прізвище ніде не згадується, реалізує амбіції "автора".

А втім заавторство - не власний винахід нинішніх сильних світу цього. Журналісти зі стажем добре пам'ятають радянські часи, коли виходили книжки партсекретарів і директорів, сталеварів і монтажників, генералів і адміралів. На цих книжках, якщо везло, дехто з нашого брата мав додатковий заробіток (звичайно ж, їм 'я справжніх авторів ніде не згадувалося, окрім відомості на зарплату). Якщо ж не везло - статті за великих "цабе" писалися за завданням редактора рідної газети - без додаткової оплати. Частенько вельможні автори навіть не допускали на свої світлі очі літературного "раба".

Справжній генерал, про якого сьогодні піде мова, Олександр Нездоля пише свої книжки по-справжньому, тобто власноруч. Бо за освітою він наш колега - журналіст.

Нещодавно відбулася презентація третьої книжки О.Нездолі. Автор назвав ЇЇ "Дві епохи генерала держбезпеки". Жанр твору можна визначити як документально-публіцистичний.

Свою першу книжку Олександр Іванович писав разом з журналістом Сергієм Нестеренко (заступник головного редактора журналу "Людина і закон"), але той не залишився, як найчастіше буває у нас, "невідомим героєм". а став співавтором і другом Олександра Івановича, й тому - чи не першим читачем і рецензентом нової книжки та почесним гостем на її презентації, і це до вподоби редакції "ЖУ".

Ми пропонуємо вашій увазі два фрагменти з книжки нашого колеги, котрий має генеральське звання і мужність казати правду на сторінках свого нового твору, а також хотіли б отримати ваші роздуми з приводу проблеми роботи журналістів з VІР-персонами, яким кортить залишити слід в історії літератури.

Журналист Украины

Категория: СМИ | Просмотров: 2703 | Добавил: Admin | Рейтинг: 5.0/1