Нездоля Александр Иванович
Главная » 2006 » Февраль » 15 » Дві епохи - як два крила
22:46
Дві епохи - як два крила
Коли береш у руки нову книгу знайомої тобі людини, одночасно з якою не просто служив строкову, а й носив кашкети одного кольору - зеленого, прикордонного, - одночас з якою опановував журналістську професію, хочеш не хочеш, думаєш: яка ж вона вийшла, ота книга? Чи вдалася авторові? І ось П прочитано. Моя думка однозначна - книжка вдалася. Йдеться про художньо-публіцистичну повість генерал-майора запасу КДБ-СБУ Олександра Нездолі «Дві епохи генерала держбезпеки», що днями побачила світ у донецькому видавництві «Каштан».

Я не ставив перед собою завдання написати рецензію на книгу Олександра Нездолі, бо рецензія - то велике дослідження. Я хотів висловити авторові щиру вдячність звичайного читача за можливість хоч трохи, але пізнати ще далеко не пізнане. Бо у 70 -80 роки минулого століття ця книга, і книга, подібна до неї, просто не змогла б побачити світ. Бо у тодішніх можновладців і - в їхніх охоронців багато було таємниць від свого народу. Та й сьогодні далеко не кожний оперативник засобами художньої мови зможе розповісти про методи і мету, технологію роботи ідеологічних рейнджерів режиму. В творі О.Нездолі ми знайомимося з хай і невеликою картотекою гучних справ, пов'язаних з діяльністю тих, кого називали часто-густо презирливо інтелігентами. Зокрема, знакового композитора Володимира Івасюка, письменника Миколу Руденка, багатьох інших талановитих людей. Так, ми дізнаємося не тільки про технології роботи чекістів, а й про витоки їх філософії зрадництва,філософії  заздрощів,  озлобленості.

А іще у книзі мініатюрні власні штрихи автора до портретів VIР-персон 70 - 90 років XX століття і початку століття XXI - Петра Шелеста, Юрія Андропова, Віталія Федорчука, Євгена Марчука, Володимира Щербицького, Михайла та Раїси Горбачових, Леоніда Кравчука, Леоніда Кучми, Павла Лазаренка та інших. Знайде читач у книзі Олександра Нездолі і особистий погляд автора на події початку 90-х років, на епоху правління Кучми, на помилки «помаранчевої» влади - всього того, чому, за висловом Олександра Нездолі, «передувало послаблення внутрішньої енергетики народу». Автор же написав такий епіграф до своєї книжки: «Справжній громадянин завжди активний, захищає дане йому Богом від народження право на щасливе життя». Сповідь генерала держбезпеки читається на одному подиху. Тож якщо потрапить вона до ваших рук, любий читачу, раджу прочитати її і вам. Не пошкодуєте.

Євген ХОРУНЖИЙ,
Вечерний Киев

Категория: СМИ | Просмотров: 2716 | Добавил: Admin | Рейтинг: 5.0/2